آنتی اسکالانت

 آنتی اسکالانت یکی از ترکیبات شیمیایی پر کاربرد در صنعت می باشد که عمده کاربرد آن در تصفیه آب و به منظور جلوگیری از ایجاد رسوب در دستگاه های تصفیه آب می باشد. آنتی اسکالانت که در زبان لاتین آن را Antiscalanet می نامند، به علت تاثیری که در حفظ سلامت دستگاه های تصفیه آب دارد، به شدت مورد استفاده در این صنعت واقع می شود و می تواند طول عمر دستگاه ها را به واسطه جلوگیری از ایجاد رسوب حفظ نماید. اگر چه روش های دیگری هم برای از بین بردن رسوب های دستگاه های تصفیه آب وجود دارد، اما استفاده از این ترکیبات می تواند ضمن بهبود اثر بخشی، شما را از پرداخت هزینه های زیاد بابت روش های دیگر و تهیه دستگاه های مخصوص جلوگیری از رسوب، بی نیاز می سازد.



انواع آنتی اسکالانت

آنتی اسکالانت ها علاوه بر نوع اسیدی و قلیایی، براساس مواد تشکیل دهنده و فرمول شیمیایی خود به دو نوع زیر طبقه بندی می شوند:

آنتی اسکالانت پایه فسفاته (فسفونات)

آنتی اسکالانت های پایه فسفونات دارای گروه های عاملی اسید کربوکسیلیک و فسفاته هستند. این آنتی اسکالانت ها در پیشگیری از تشکیل رسوب سولفات و کربنات از بهترین انواع خود محسوب می شوند، اما دارای خاصیت پخش کنندگی بسیار محدودتری می باشند. این نوع آنتی اسکالانت از مولکول های پلی آکریل با وزن مولکولی پایین (در محدوده 100 تا 5000) یا وزن مولکولی بالا (در بازه 6000 تا 25000) ساخته شده است و شامل چند گروه عاملی اسید کربوکسیلیک (COOH-) می باشد.

ضد رسوب های نوع ترکیبی در مقایسه با ضد رسوب های تک مولکولی معمولاً عملکرد بهتری دارند. اگر ضد رسوب تک مولکولی به مقداری بیشتر از حد مجاز در سیستم تزریق شود. خود بازدارنده به صورت کاتیون چند ظرفیتی از محلول خارج می گردد. برخی آنتی اسکالانت های پرکاربرد ترکیبی از پلی آکریل ها با وزن مولکولی سبک و سنگین هستند، تا محصول تولید شده از قدرت بازدارندگی بالاتری برخوردار باشد.

آنتی اسکالانت پایه پلیمری

این نوع آنتی اسکالانت ها وزن مولکولی بالایی دارند و از تشکیل رسوباتی نظیر رسوبات کربنات و فسفات به میزان بالایی جلوگیری می کنند. این نوع آنتی اسکالانت غیر سمی می باشد و در صورت تماس با بدن، مشکلات پوستی و تنفسی خاصی ایجاد نمی کند. آنتی اسکالانت های پلیمری دارای غلظت بسیار بالا و میزان خوردگی بسیار پایینی هستند و استفاده از آنها برای آب دریا، چاه های شور و آب هایی که سختی کمتر از 1000 میلی گرم بر لیتر دارند، مناسب است. این نوع ضد رسوب ها در پیشگیری از تشکیل جلبک و آلاینده های زیستی عملکرد بسیار مطلوبی دارد.

نحوه عملکرد آنتی اسکالانت

عملکرد آنتی اسکالانت ها بدین صورت است که به آلاینده های موجود در آب می چسبند و بدین ترتیب از چسبندگی رسوبات در داخل ممبران جلوگیری می کنند . سپس رسوبات موجود را از داخل ممبران به بیرون از آن هدایت می کنند. توجه داشته باشید که همه ی مواد ضد رسوب از جمله آنتی اسکالانت از اسید فسفونیک (فسفونیت ها) تشکیل شده اند. به نظر می رسد عملکرد آنتی اسکالانت بسیار حیاتی است. استفاده هوشمندانه از آن باعث اتفاقات خوبی در دستگاه های تصفیه آب می شود. پس کاربرد آن را جدی تر بگیرید.

استفاده از آنتی اسکالانت ها در دستگاه اسمز معکوس باعث افزایش طول عمر ممبران می شود و به شما کمک می کند که در بسیاری از هزینه های خود صرفه جویی کنید و همچنین میزان جریان آب خروجی را نیز افزایش می دهد. در واقع شما با استفاده از آنتی اسکالانت مرغوب و باکیفیت، به نوعی در هزینه های جاری خود صرفه جویی می کنید. هرچند ممکن است قیمت آنتی اسکالانت کمی بالا باشد و در ظاهر هزینه های شما را افزایش دهد؛ اما در بلند مدت تاثیر مثبتی در صرفه جویی هزینه ها دارد.

توجه داشته باشید که آب ورودی به دستگاه اسمز معکوس شامل نمک های محلول کلسیم، منیزیم و سایر املاح است که این نمک های محلول با گذشت زمان در اثر عبور از غشاهای دستگاه اسمز معکوس،بر روی این غشاها رسوب می نماید. فرآیند رسوب گذاری در سطح ممبران های صنعتی، کارایی غشاهای سیستم RO را در حذف جامدات محلول کاهش می دهد. به همین دلیل است که برای از بین بردن رسوبات تشکیل شده بر روی ممبران ها، از مواد ضد رسوب همچون آنتی اسکالانت استفاده می کنند.

استفاده از این ماده ضد رسوب به نوعی چندین سود همزمان دارد که هر کدام از آن ها برای بهبود عملکرد سیستم شما مناسب است. همین که جریان آب خروجی افزایش پیدا می کند یعنی میزان بهره وری سیستم تصفیه آب افزایش پیدا کرده و بازدهی عددی بالاتری دارد. افزایش عمر دستگاه نیز مشخصا تاثیر مستقیمی بر روی عملکرد و بهره وری مجموعه خواهد داشت. به طور قطع می توان گفت که اگر می خواهید یک سیستم بی عیب و نقص تصفیه آب صنعتی داشته باشید، توجه به ضد رسوب آنتی اسکالانت بسیار مهم است.



مهم ترین کاربردهای آنتی اسکالانت

آنتی اسکالانت ها کاربرد وسیعی در صنعت تصفیه فاضلاب و آب دارند و اگر این ضد رسوب متناسب با واحد تصفیه آب صنعتی مورد نظر انتخاب شود، موجب رفع فولینگ فیلترهای ممبران و بهبود عملکرد دستگاه می گردد. از جمله کاربردهای آنتی اسکالانت می توان به موارد زیر اشاره نمود:

·        استفاده ویژه در سیستم های RO و UF با قابلیت بازدارندگی بالا

·        سیستم های نانوفیلتراسیون (NF)

·        دستگاه های آب شیرین کن صنعتی و نیمه صنعتی

·        دستگاه آب شیرین کن دریایی

·        سیستم های خنک کننده آب (برج های خنک کننده)

·        دیگ های بخار و سیستم های حرارتی

·        رسوب زدا در سیستم های برودتی

·        صنایع نفت، گاز و پتروشیمی (جهت جلوگیری از تشکیل رسوب)

نحوه تزریق آنتی اسکالانت

محل تزریق آنتی در سیستم های آب شیرین کن صنعتی، روش اسمز معکوس RO بعد از فیلتر شنی و کربنی و قبل از فیلتر میکرونی است. در این حالت با تاثیرگذاری آنتی اسکالانت، رسوب کمتری بر روی فیلتر میکرونی ایجاد می شود. با تزریق آنتی اسکالانت در سیستم آب شیرین کن  RO عمر فیلتر میکرونی و عمر ممبران افزایش یافته و از تشکیل رسوبات در غشای ممبران جلوگیری به عمل می آید. مقدار آنتی اسکالانت مناسب را بایستی با آب تصفیه شده رقیق نمود و توسط دوزینگ پمپ به داخل سیستم با دوز مشخص تزریق نمود.

Comments